Oleh Zurina Waji | Gambar Fauzi Hamid

MASIH jelas di fikiran Chef Kasdi bagaimana ribuan pinggan mangkuk kotor perlu dikutipnya, setiap hari. “Penatnya, Tuhan saja yang tahu,” katanya, menceritakan pengalamannya ketika berusia dalam lingkungan 18 tahun.

Sebagai busboy di Hotel Burau Bay Resort di Pulau Langkawi pada awal 90an, itulah antara rutin anak jati Langgar, Kedah ini selama enam bulan sambil menanti panggilan ke institut pengajian tinggi.

“Gaji saya masa itu cuma RM350, sebulan,” katanya, senyum. “Jika dicampur kerja lebih masa, dapatlah dalam RM700.”

Chef Kasdi atau nama sebenarnya, Ahmad Kasdi Mohd Dahari, 46, hari ini merupakan Pengarah Operasi  Makanan dan Minuman (F&B), Royal Brunei Catering yang berpangkalan di Bandar Seri Begawan. Pengalaman dikutip, seawal sebagai busboy, nyata memanfaatkan dirinya dalam berinteraksi dan menanam keyakinan diri pada usia muda.

Ini bagaimanapun, bukanlah lantikan pertamanya dalam industri penyediaan makanan syarikat penerbangan antarabangsa. Sebelum bersama Royal Brunei, dia lebih dulu meraih pengalaman bersama LSG Sky Chefs, jenama bagi syarikat penerbangan Lufthansa yang beribu pejabat di Jerman dan merupakan penyedia servis makanan terbesar di dunia.

Dia juga pernah berkhidmat untuk Qatar Airways di Doha dan Saudi Airlines di Jeddah.

“Saya mendapat kepuasan menerusi dunia kulinari tapi saya tidak menduga bidang ini jugalah yang memberi jawapan dalam menyemai jati diri dan kecintaan pada negara.”

“Mengendalikan dapur syarikat penerbangan tidak sama dengan memasak untuk restoran kerana kita memasak, mungkin 50,000 hidangan sehari dan itu jadi perkara biasa,” katanya, mengakui gemarkan cabaran  sebegitu. “Ia lebih kepada soal proses sains, saya seronok.”

Jadi tukang masak, begitu pandangan orang terhadap pilihannya, jelas bukanlah suatu yang dianggap membanggakan.

Kerana itu, apabila Chef Kasdi memilih untuk mengikuti Diploma in Chef Training di Universiti Teknologi Mara (ketika itu, Institut Teknologi Mara) biarpun turut ditawarkan jurusan Perbankan, orang tuanya yang merupakan guru, jadi gusar.

Masih, beliau tamat kuliah dengan nama disenarai sebagai Pelajar Terbaik bagi Anugerah Dekan selama lima semester, malah ditawarkan Scholarship Young Lecturer Scheme yang bagaimanapun terpaksa dilupakan ekoran kegawatan ekonomi.

Ditanya pernahkah timbul rasa kesal, dia tanpa teragak-agak, menjawab: “Tidak pernah. Tidak sama sekali.”

Kulinari, menurutnya memberinya lebih daripada apa yang diingini. “Saya mendapat kepuasan menerusi dunia kulinari tapi saya tidak menduga bidang ini jugalah yang memberi jawapan dalam menyemai jati diri dan kecintaan pada negara,” katanya.

Segalanya bermula lima tahun lalu apabila dia dilantik sebagai Resident Chef, selain menjadi penasihat kulinari di World Expo MILANO 2015 bagi mewakili Malaysia dan mempromosi masakannya, di mana ia dianugerahi No.3 bagi Makan Terbaik pada ekspo berkenaan.

“Sebagai Resident Chef, antara tugasan saya adalah untuk memberi fakta mengenai makanan dan saya dimestikan belajar, termasuk melengkapi diri dengan pengetahuan mengenai minyak sawit. Selepas 20 tahun menjadi Chef, ketika itu, saya terkejut.

“Kerana selepas 20 tahun, barulah saya tahu manfaat minyak sawit melebihi apa yang dibayangkan,” katanya dalam pertemuan di Kuala Lumpur.

Chef Kasdi mengakui, sebelum ini chef-chef dalam industri kulinari tiada informasi mengenai minyak sawit kecuali tahu ia sebagai komoditi utama negara. Kesilapan dalam kempen minyak sawit, katanya ialah apabila kulinari tidak dilihat sebagai platform untuk memperkenal dan menggalak penggunaannya.

“Informasi minyak sawit, selama ini hanya beredar di kalangan orang tertentu seperti saintis sedangkan kami yang memutuskan apa bahan hendak digunakan di dapur dan bahan paling banyak diguna untuk memasak adalah minyak.

“Seperti, apabila mahu menggoreng memanglah kami guna minyak kelapa sawit tapi apabila buat pasta, kami bertukar kepada minyak zaitun kerana kami tidak pernah didedahkan dengan informasi bahawa kegunaan minyak sawit meliputi segalanya.,” katanya, merujuk perkongsian yang turut boleh menerusi www.palmoiltv.com atau mpoc.com.my.

MENGAGUNGKAN MINYAK SAWIT, BUKAN SOAL BUAT DUIT

DR Oz, pakar kesihatan yang juga merupakan hos popular TV di Amerika Syarikat (AS), menurut Chef Kasdi, dalam satu kenyataannya, menyifatkan minyak sawit merah sebagai super food, iaitu salah satu daripada dua jenis dalam penghasilan sawit, selain daripada minyak sawit kuning.

“Saya dimaki oleh orang Eropah kerana mereka tidak faham bagaimana minyak sawit yang diguna untuk menghasilkan sabun, ubat gigi misalnya, boleh untuk memasak  juga tapi saya tidak salahkan mereka…”

“Orang dulu beranggapan minyak sawit merah seperti minyak yang biasa digunakan dalam upacara menyembah, jadi mereka buang saja walaupun ia sebenarnya memiliki seperti Vitamin A dan E, antaranya dengan keupayaan bertindak sebagai anti kanser, mengurangi kesan penyakit eczema, strok  dan kolestrol,” katanya.

Kali pertama ke Milan sebagai Resident Chef, bercakap mengenai kebaikan minyak sawit dan memperkenalkannya menerusi masakan, Chef Kasdi mendedahkan bukan sedikit cabaran dihadapi, termasuk menahan telinga dimaki.

“Saya dimaki oleh orang Eropah kerana mereka tidak faham bagaimana minyak sawit yang diguna untuk menghasilkan sabun, ubat gigi misalnya, boleh untuk memasak  juga tapi saya tidak salahkan mereka kerana selama ini, kefahaman itu tiada dalam pengetahuan mereka,” katanya yang kemudian mengesyorkan Malaysia Palm Oil Council (MPOC) membuat program bagi menghebahkan fakta sebenar mengenai minyak sawit.

Pada 2016, satu perjumpaan membabitkan 60 chef di seluruh dunia diadakan di Kuala Lumpur.

“Ramai chef, termasuk Master Chef terkejut mendengar pendedahan mengenai manfaat minyak sawit,” katanya yang berkongsi informasi menerusi satu pembentangan, ketika itu. “Ia kena diajar kepada chef yang baharu kerana mereka adalah generasi yang akan mencorakkan dunia kulinari di masa depan.”

Baik universiti mahu pun kolej, katanya tidak mengajar para penuntutnya mengenai kebaikan minyak sawit dan ini mendorongnya untuk menyediakan sebuah modul bagi dikongsi oleh pihak Institusi Pengajian Tinggi tempatan.

“Lima tahun dulu, kami buat program atas inistiatif sendiri. Niat saya bukan untuk jual tapi  mahu kongsi fakta sebenar mengenai minyak sawit. Jika dunia mengagungkan minyak zaitun, kenapa tidak kita agungkan minyak sawit yang jelas ada manfaat lebih tinggi.

“Diguna untuk menggoreng, minyak sawit menjadikan masakan lebih garing dan mengekalkan rasa asli bahan yang digoreng, malah ia tahan suhu panas yang membolehkan proses menggoreng lebih lama tanpa menjejaskan khasiatnya dan minyak sawit merah sedap untuk salad atau dibuat pasta,” katanya.

Chef Kasdi mengakui terharu apabila awal tahun baharu lalu, resepi masakan berasaskan minyak sawit dibukukan oleh MPOC dan Phillipines Airlines, membabitkan 150 resepi yang akan digunakan sebagai manual dalam penyediaan hidangan oleh syarikat penerbangan itu.

Ditanya bukankah lebih wajar kalau usahasama itu membabitkan Malaysia Airlines, beliau tidak menyembunyikan rasa terkilannya apabila syarikat penerbangan nasional itu, ketika itu, tidak menunjukkan minat namun sekiranya diberi peluang, beliau berbesar hati untuk berkolaborasi. Pertanyaan boleh diajukan ke kasdi73@me.com.

Namun, beliau senang apabila hasil inisiatifnya menyediakan modul bagi universiti, disusuli usaha MPOC menerusi program Student Ambassador, di mana pelajar kulinari kini diberi pendedahan mencukupi mengenai minyak sawit, sesuai dengan peranan sebagai duta kecil bagi mengembangkan pengaruh hasil negara ini.

“Saya membayangkan mereka yang bergantung hidup pada kelapa sawit, jadi saya ingin bagi pengetahuan kepada masyarakat. Orang kita kena faham, kena bangga dengan hasil negara kerana minyak sawit Malaysia paling bermutu disebabkan melalui proses sertifikasi yang ketat, jadi harganya memang lebih tinggi,” katanya.

“Jadi masalah apabila orang tak faham, ingat minyak sawit untuk goreng cucur, pisang goreng saja. Di Itali, anak-anak sekolah diajar dan dipupuk dengan kecintaan pada minyak zaitun. Ia dimuatkan dalam silibus sekolah menyebabkan mereka membesar, bangga dan menganggap minyak zaitun mereka adalah yang terbaik.

“Ini soal patriotisme. Sebab itu, kita kena lebih dulu bangga dengan miyak sawit kita dan barulah kita boleh mengajar dunia.”